VAŠE REGIONÁLNÍ TELEVIZE

Princ Charles se v Hostětíně zdržel déle, než bylo původně v plánu

27.03.2010 17:22

HOSTĚTÍN - Malá obec na Slovácku, Hostětín přivítala v pondělí vzácnou návštěvu, prince Charlese. Princ z Walesu do vesnice zavítal především kvůli řadě ekologických projektů, které obec už mnoho let provozuje.

Charles se původně měl v obci zdržet asi dvě hodiny, nakonec ale svou návštěvu protáhl ještě o půl hodiny. Jeho první kroky zamířily do obecní kotelny na biomasu, která rozvádí teplo do většiny domácností v Hostětíně. Ještě před vstupem do kotelny si připil místní slivovicí. Provoz kotelny ho velmi zajímal, v jeho rezidenci se totiž vytápí obdobným způsobem.

Po prohlídce kotelny se pěšky vydal ke kořenové čistírně odpadních vod, prohlédl si sušírnu ovoce, kde ochutnal sušené ovoce a zavítal i do místní bio moštárny. Tam pro změnu okoštoval jablečný mošt i sirup z černého bezu. Během své návštěvy nevynechal ani místní energeticky pasivní dům, ve kterém sídlí hostětínské ekologické sdružení Veronica. V závěru návštěvy zamířil ještě na náves. Zhlédl tam folklorní vystoupení dětí, obešel stánky s místními produkty od proutěného zboží po sladké koláče a symbolicky ještě zasadil strom. Šlo o jabloň, starou holandskou raně zimní odrůdu, jejíž plody prý připomínají chuť malin. V závěru se ještě podepsal do obecní kroniky, převzal od představitelů obce i Zlínského kraje dary a limuzína ho odvezla zpět na letiště v Kunovicích.

Během prohlídky obce se Charles často zastavoval, podával si s obyvateli ruku a živě s nimi komunikoval. Jedné místní ženy se například zeptal, zda doma vytápí také díky kotelně na biomasu, a když dostal kladnou odpověď, byl velmi potěšen. Po zhlédnutí dětského folklorního vystoupení pak šel děti osobně pozdravit. "Máte nádherné kroje a úchvatně tančíte i zpíváte," řekl dětem princ z Walesu.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) mu těsně před odjezdem věnoval tři dary, a to knihu Fenomén Baťa, knihu o kroměřížských zahradách a sadu skla ze sklárny Květná. Poslední z darů prince zaujal zřejmě nejvíce. Hejtman totiž princi připomněl, že sklárna Květná dodávala v 70. letech minulého století sklo do Buckhinghamského paláce. Princ se tak hned začal zajímat, kde sklárna leží a za dar velmi děkoval.

Zdroj: Mediafax

Kontakt

RTA Zlín

produkce.zlin@rta.cz

Filmová 174
Zlín
760 01

+420 604 237 977

Vyhledávání

Anketa

Jak často sledujete Minuty regionu televize RTA Zlín?

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode