VAŠE REGIONÁLNÍ TELEVIZE

Ochránci přírody pokládají na Valašsku zábrany, které žábám umožní bezpečný přechod přes silnici

27.03.2010 17:34

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Zábrany, které mohou zachránit život stovkám migrujících žab, začali pokládat podél cesty od rybníku Neratov k lesní chatě Zámeček mezi Valašskou Polankou a Pozděchovem na Vsetínsku ochránci přírody z Valašského Meziříčí. Mediafaxu to v sobotu řekl mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

"Rybník je sice z větší části stále pokrytý ledem, ale chvíle, kdy tady žáby začnou klást vajíčka, se nezadržitelně blíží. Jejich tah zvolna začíná," informoval agenturu Mediafax jednatel ekologů Milan Orálek. Skokani hnědí a ropuchy obecné podle něho musejí cestou k rybníku překonat účelovou komunikaci.

"Není to sice klasická silnice, ale vzhledem k blízkosti pily a několika samot je dosti frekventovaná," tvrdí ekolog. Se svými kolegy proto nejprve ve směru tahu a posléze i na opačné straně instaluje pásy půl metru vysoké plastové fólie, kterou v pravidelných vzdálenostech zpevňují dřevěné kolíky.

Na každých deseti metrech je do země zapuštěna plechovka, vědro či kus kanalizační trubky, do nichž migrující žáby budou padat. Ochránci přírody je pak budou několikrát za den vybírat a přenášet do rybníka. Aby se obojživelníci za deště neutopili, je nutné každou nádobu navrtat, aby voda prosakovala do země.

Délka ochranných pásů bude zhruba půl kilometru. Společně s lapači zde zůstanou nejméně tři následující týdny. "V minulosti jsme obdobné zábrany instalovali podél rušné silnice mezi Valašským Meziříčím a Jarcovou, později také v Hutisku-Solanci," připomněl Orálek. "Jejich tahy těmito místy ale ustaly, a žáby se objevily jinde, kde potřebují naši ochranu," dodal.

Záchrannou akci financuje Zlínský kraj. "Činíme tak každý rok. Letos jsme meziříčským ekologům přispěli částkou pětačtyřiceti tisíc korun," konstatoval vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny krajského úřadu ve Zlíně Jaroslav Hrabec.

Zdroj: Mediafax

Kontakt

RTA Zlín

produkce.zlin@rta.cz

Filmová 174
Zlín
760 01

+420 604 237 977

Vyhledávání

Anketa

Jak často sledujete Minuty regionu televize RTA Zlín?

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode