VAŠE REGIONÁLNÍ TELEVIZE

Nová cyklostezka kolem Baťova kanálu povede od Kroměříže až do Hodonína

03.04.2010 18:53

ZLÍN - Baťův kanál v nové turistické sezoně nabídne návštěvníkům další lákadlo, a to páteřní cyklostezku. Ta je dlouhá 80 kilometrů a cyklisté se po ní projedou od Kroměříže až do Hodonína, sdělila v sobotu agentuře Mediafax ředitelka Centrály cestovního ruchu východní Moravy Dana Daňová.

Přestože se slavnostní otevření nové cyklostezky chystá až v rámci oslav Dne Země 24. dubna, zájemci se po ní mohou projet už nyní, veškeré práce jsou skončené.

Výstavba cyklostezky začala již před několika lety. Zpočátku vznikaly pouze lokální úseky budované obcemi a mikroregiony. Postupně jich přibylo a momentálně jsou už i propojeny. "Ve Zlínském kraji již téměř na celé trase převládá asfaltový povrch, takže je stezka vhodná pro in-line bruslaře a navíc maximálně bezpečná - položená zcela mimo motorovou dopravu. Pouze u Kvasic, Bělova a Pahrbku u Napajedel musí cyklisté překonat kratší úsek po málo frekventované silnici, tyto úseky však budou převedeny na cyklostezku v nejbližších letech," uvedl Jiří Durďák, projektový manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě. Na území Jihomoravského kraje, které začíná mezi Uherským Ostrohem a Veselím nad Moravou, je zatím stezka více vedena po místních komunikacích, které však díky menšímu provozu cyklisty příliš neomezují.

Cyklostezka u Baťova kanálu je ideální pro dálkové cyklisty, rodiny s dětmi, in-line bruslaře, seniory a tělesně postižené, kteří ocení takřka absolutní rovinu a přehledný terén. "Bezpečnost cyklostezky výrazně zvyšuje skutečnost, že křížení všech silnic a železničních tratí je řešeno mimoúrovňově," dodal Durďák. Nabízí ideální spojení plavby s cykloturistikou. Návštěvníci si třeba mohou na kole vyjet na delší výlet jedním směrem a zpět se svézt výletní lodí, která je přizpůsobena pro přepravu kol. Zájemci se kromě toho mohou i s kolem nalodit na hausbót a kombinovat plavbu s vyjížďkami nejen podél Baťova kanálu, ale i do okolí.

Díky napojení stezky na další cykloturistické trasy se dá vyjíždět i do Chřibů, Hostýnských vrchů či Bílých Karpat, které nabízejí i náročnější terény a zajímavé cíle - například zámek Buchlovice, hrad Buchlov, arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži, Velehrad, archeoskanzen Modrá, sklepy v Mařaticích, Polešovicích či Petrově-Plžích, skanzen ve Strážnici nebo Uherské Hradiště. Navíc na stezku navazuje i síť oblíbených Moravských vinařských stezek.

Zdroj: Mediafax

Kontakt

RTA Zlín

produkce.zlin@rta.cz

Filmová 174
Zlín
760 01

+420 604 237 977

Vyhledávání

Anketa

Jak často sledujete Minuty regionu televize RTA Zlín?

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode